top of page

Integral Pelvic Therapy
IPT

IPT is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen met de focus op het bekken, bekkenbodem en vagina.  Het kan een uitwendige en/of inwendige behandeling zijn afhankelijk van het beoogde doel. Het is een holistische therapie wat betekent dat we op het lichamelijke, mentale, psychische en energetische vlak werken.

"Healing starts when feeling safe"

(Kees Klesman)

In een IPT sessie is "embodied consent" erg belangrijk.  Het is geen yoni massage of yoni de-armouring. Er wordt namelijk steeds toestemming gevraagd of je een volgende stap in de sessie wilt nemen. Embodied consent betekent toestemming geven vanuit je hele zijn: je hoofd, hart en je lichaam.  Het uitspreken van een "nee" of "ja" werkt ook al vaak helend.  Het is soms moeilijk grenzen of verlangens uit te spreken. Soms weet je niet wat je precies voelt of wilt. Daarom nemen we tijd en ruimte tijdens de sessie om in alle rust dit te onderzoeken. Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken. 

Waar kan IPT bij helpen?

Spanning in het bekken (pijn aan vulva, vagina, baarmoeder, sacrum, onderrug) / gebrek aan verbinding met je lichaam, je buik / klachten rondom seksualiteit (gevoelloosheid, pijn) / traumatische ervaringen / geen anker of veilige bedding ervaren / menstruatie- of overgangsklachten / emotionele sterk ladingen hebben / onveilig gevoel in je lijf en/of met emoties

Zwangerschap, bevalling en weer seksueel actief

 IPT kan een goede voorbereiding zijn bij een kinderwens, zwangerschap (>37 weken) en/of geboorte. Ook is het erg effectief tijdens bevallingen, bijvoorbeeld als de ontsluiting niet op gang wil komen.  Na de bevalling kan IPT helpen bij klachten zoals littekenweefsel, incontinentie of pijn.

 

Na 1 of 2 sessies voelen vrouwen:

zich meer bewust van hun gevoelens en emoties /  een groter gevoel van ruimtelijkheid in hun lichaam, in het bijzonder in hun bekken / vermindering of grotendeels verdwijnen van hun klachten / meer contact met hun lijf  / duidelijker grenzen gewaarworden en deze ook makkelijker aan kunnen geven naar de buitenwereld / meer gevoel en plezier in de seksualiteit / soms andere of meer intense orgasmes kunnen ervaren.

Wat beleef jij als iemand dichterbij komt? Hoe beleef jij aanraking? 

Het lichaam is intelligent. Het wil leven en doet er alles aan om dit te bereiken.  Pijn, ongemak, ongevoeligheid, hardheid en spanning in de weefsels van het lichaam weerspiegelen vaak een manier waarop het lichaam omgegaan is en zich heeft beschermd ten opzichte van een stressvolle of traumatische ervaring.  Vooral als tijdens deze ervaringen geen uitdrukking kon gegeven worden aan de energie die opkwam.

 

Het bekken is een centrale zone waarin trauma zich vaak vastzet.  Door met bewustzijn en aanraking op de spanningspunten te werken kunnen opgeslagen emoties, bewegingen en herinneringen vrijkomen.  Door ze de ruimte, erkenning en uiting te geven vermindert en/of verdwijnt de fysieke spanning in het lichaam.  Zo kan het lichaam weer ontspannen en stromen. 

De intake

De intake duurt 2 uren.  Het omvat 1 uur intakegesprek en 1 uur een proefsessie waarbij je de werkwijze kunt invoelen.  Zo kan je na deze eerste afspraak nog navoelen of IPT resoneert met je.  

Voorafgaand ontvang je hiervoor per mail een intake formulier met vragen omtrent jouw medische en persoonlijke achtergrond. 

 

Tijdens de intake wordt dit formulier uitgebreid besproken.  We bespreken jouw intentie en bekijken wat IPT kan betekenen voor je.  Er wordt informatie over de sessie gegeven en jouw vragen worden beantwoord.  Hierna kan je kennismaken, als je dat wilt,

met de werkwijze door de proefsessie.  Deze proefsessie is helemaal afgestemd op jou.

MICHELLE_150322_0002_edited.jpg
MICHELLE_150322_0089.jpg

Sessie

De sessie duurt 2 uren en is nooit dezelfde.  Enkel wanneer je een volledige ja voelt voor de sessie gaan we van start.  Elke stap gebeurt enkel wanneer jij een volledige ja hebt. Dit betekent dat jij de teugels van de sessie in handen hebt.  Het ritme en de aard van de sessie zijn hier helemaal door bepaald. 

Op de behandeltafel lig je onder warme fleece dekens.  Je bovenkleding en sokken kan je aanhouden.  De onderkleding bepaal je zelf. Nadat je geland bent op de tafel kom ik bij je op de tafel zitten.  Jouw benen over de mijne heen.  We starten met de buitenkant van het bekken. Hierna kan ook intern in de vagina gewerkt worden.

Wanneer de sessie afgerond is bespreken we nog kort hoe het voor je was en wat je meeneemt naar huis.  Het kan ook wat inspirerend huiswerk zijn. Dit bevordert je vooruitgang.

Aantal sessies

Tijdens het intake gesprek wordt je hulpvraag duidelijk en kan er ingeschat worden hoeveel sessies je nodig hebt om je beoogde resultaat te behalen.  Zo heb je vooraf een idee van je tijds -en financiële investering. 

MICHELLE_150322_0135.jpg
bottom of page